Pyszna i uwielbiana przez dzieci i dorosłych czekolada doczekała się swojego święta.
12 kwietnia obchodziliśmy Dzień Czekolady. Poznaliśmy etapy jej powstawania „od ziarenka do tabliczki czekolady”. Rozmawialiśmy o rodzajach czekolady oraz o tym, która z czekolady jest najzdrowsza i dlaczego?. Układaliśmy z elementów wielką truskawkę zanurzoną w płynnej czekoladzie. Tworzyliśmy również własne czekolady, tak by smakowały nam najbardziej. Powstały rozmaite smaki czekolad: truskawkowo-miętowe, malinowo-cytrynowe, pistacjowe i miętusowe🙂. Tworzyliśmy je z wielkim zaangażowaniem aż zrobiliśmy się głodni i zasiedliśmy do II śniadania. Czekała na nas niespodzianka…, przepyszny, własnoręcznie robiony, zdrowy krem czekoladowy…kanapki z kremem smakowały wyśmienicie. Sekretem smaku naszego przedszkolnego kremu czekoladowego jest…dodatek soku mandarynkowego🍊.
Dziękujemy naszym Paniom Kucharkom za przygotowanie pyszności…jak to mówią dzieci „mniam, mniam”😋.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *